Richard Brixel

 

Op 3 juli 2019 overleed de Zweedse beeldhouwer Richard Brixel.


Vanaf het eerste uur - de allereerste expositie bij HazArt in 1991 - heeft Brixel regelmatig geëxposeerd in de beeldentuin en galerie van HazArt. We verliezen in hem niet alleen een gedreven beeldhouwer, maar ook een goede vriend.


                                                        Jan Hazelaar - Ali van den Berg


Richard Brixel werd opgeleid aan de universiteit van Stockholm van 1963-1968 en van 1967 tot 1973 aan de kunstacademie in Stockholm. Hij heeft zich gespecialiseerd in glasblazen en glasbewerking, keramiekstoken en bronsgieten. Voor deze specialisaties heeft hij veel studiereizen gemaakt, onder andere naar Amerika, Italië en Nederland.

Brixel is een van de oprichters van een nieuwe kunstopleiding in Örebro, waar hij van 1980 tot 1987 hoofd van de afdeling beeldhouwkunst was. Verder is hij voorzitter geweest van verschillende kunstenaars- en kunstorganen in Zweden. Hij was initiatiefnemer van de Internationale Kunstweek in Zweden en organiseerde in 1986 het eerste symposium in Zweden over computerkunst.

Op zijn 22e maakte hij een reis naar Griekenland om te helpen bij archeologische opgravingen, maar liever nog verdiepte hij zich in de Griekse kunst en tekende veel. Later maakte hij studiereizen naar onder andere Italië, Nederland, Zwitserland, Amerika, Japan, Nepal, India, Thailand, Rusland, Roemenië en Mexico.

In 2000 reisde hij naar China en gaf een lezing aan de Central Academy of Fine Arts (CAFA) te Beijing. In 2008 installeerde hij daar zijn 4 meter hoge bronzen beeld ‘Dream’ van drie paarden met ruiters in het Olympisch park.


 


‘Dido’ - brons

hoog 181 cm
‘Her Last Strip‘ - brons

hoog 310 cm

‘Twin Philosophers’ - brons

hoog 160 cm

 
TerugRichard_Brixel.htmlRichard_Brixel.htmlshapeimage_5_link_0

Links: ‘Dancing Philosopher on the Wave’ - bronzeRechts: ‘Aeolos’ - bronze