ZOMERINSOEST2019

 

openingstijden


HazArt:

Pimpelmees 3, Soest


woensdag t/m vrijdag

van 10-17 uur

zaterdag

van 10-16 uurmet werk van:vaste collectie HazArt o.a.:

Hannah BlomIrène Prinsen

Richard Brixel (SE)Chris van den Berg

Gerard HöwelerEvert van Hemert

Olivier JuliaLinda Verkaaik

Louis NiënhuisGustavo Beckelmann (PY)

Ton KalleAnthony Heywood (UK)

Marina van der KooiRob Schreefel

Alexander SchabracqHenk Slomp

Ben OldenhofJoost Barbiers

Niek WittebroodHerman van der Made

Henk Zweerus †Paul Edens

Li Hien (VN)Grégory Anatchkov (FR)

       

Over de kunstenaars:

Hannah Blom maakt beelden die verrassen, prikkelen, zoeken en spelen. Zowel figuratief als abstract wordt er gezocht naar een spannende en niet voor de hand liggende vormentaal. Lassend, lijmend, naaiend, knopend zoekt zij haar weg de ruimte in.


Richard Brixel staan al enige sculpturen in de beeldentuin van HazArt, balancerend op één voet of op andere wijze reikend naar de hemel. Daar voegt hij in deze expositie een imponerende bronzen ‘Guardian Angel’ aan toe.


Gerard Höweler - in de beeldentuin liggen o.a. Höweler’s ‘Waterstenen’; zwerfkeien die door de kunstenaar zijn voorzien van geometrisch gevormde, gepolijste waterbekkens waarin als poetisch contrast water spiegelt. Het miljoenen jaren oude graniet inspireert de kunstenaar nog elke dag tot beelden waarbij hij het ons mogelijk maakt in het innerlijk van de steen te kijken.


‘Hout heeft geen haast’ - Louis Niënhuis. Een adagio dat ook geldt voor Louis zelf. Langzaam, maar gestaag groeien de beelden onder zijn handen. Als zoon van een timmerman heeft hout altijd een grote rol gespeeld in zijn leven en later in zijn kunstenaarschap. ‘Hout is het expressie materiaal waarin mijn scheppingsdrang werk’.


Ton Kalle - als steenbeeldhouwer heeft hij een voorkeur voor het werken met graniet, een harde steensoort. Vanuit zijn liefde voor het materiaal transformeert hij met simpel ogende ingrepen de steen tot beeld. Zelf zegt hij: ‘Ik probeer de taal van de steen te spreken’. Binnen het heersende kunstklimaat, waarin het theoretiseren de zintuiglijke beleving van het beeld ondergeschikt dreigt te maken, wil Kalle die verloren gegane sensatie nieuw leven in blazen.


Ben Oldenhof snijdt met losse hand vormen uit stalen platen alsof hij tekent. De op de natuur geïnspireerde vormen assembleert hij tot een driedimensionale objecten die luchtig lijken te zweven. Hij vindt het belangrijk om ruimte te geven aan de eigenzinnigheid van het materiaal en experimenteert met de ‘huid’ ervan. Soms zijn de beelden verzinkt; soms krijgen zijn cortenstalen beelden een warme roodbruine tint die ontstaat door oxidatie.


Kenmerkend voor Alexander Schabracq zijn zijn exotisch ogende moderne varianten van de totempaal en vreemdsoortige wezens, waarbij hij zich laat inspireren door o.a. het surrealisme en de popart. Doordat Schabracq zich laat inspireren door modernistische stromingen en hij hier ook rijkelijk uit citeert wordt zijn werk ook wel postmodernistisch genoemd. Zijn werk beweegt zich ook op het vlak van meubelontwerp, keramiek en designproducten.


Henk Zweerus (Bergen 1920-2005 Oosterbeek) zocht als beeldhouwer naar de relatie tussen beeldende kunst en architectuur. Hij experimenteerde al in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw met rechthoekige volumes in hout en beton. Zijn beelden die hij ‘statuettes’ noemde zijn tevens bouwwerken. Hij maakte in 1957 het eerste abstracte beeld in Amsterdam dat nog steeds te zien is in het Leidse Bosje. Zweerus was tevens een begenadigd tekenaar met een grote variatie in stijl en ontwerp, maar altijd met de treffende lijnvoering van de hand van een beeldhouwer.


Olivier Julia

cortenstaal


Meer informatie over de kunstenaars volgt.


Open:

Woensdag t/m vrijdag10-17 uur

Zaterdag van 10-16 uur

Zondags op:8 en 15 september 12-17 uur