BEELDENINSOEST2018


 
  1. met werk van:

  2. Hannah Blom

  3. Richard Brixel

  4. Gerard Höweler

  5. Louis Niënhuis

  6. Ton Kalle

  7. Alexander Schabracq

  8. Ben Oldenhof

  9. Henk Zweerus †


Over de kunstenaars:

Hannah Blom maakt beelden die verrassen, prikkelen, zoeken en spelen. Zowel figuratief als abstract wordt er gezocht naar een spannende en niet voor de hand liggende vormentaal. Lassend, lijmend, naaiend, knopend zoekt zij haar weg de ruimte in. Soms naar model, soms naar aanleiding van een opdracht, soms vrij werkend zoekt zij een weg die de vanzelfsprekendheid achter zich laat. Ook nadat een beeld klaar is moet het vragen oproepen, een open ruimte creëren voor de waarnemer. Ruimte om te spelen en mee te spelen. Van de Zweedse kunstenaar


Richard Brixel staan al enige sculpturen in de beeldentuin van HazArt, balancerend op één voet of op andere wijze reikend naar de hemel. Daar voegt hij in deze expositie een imponerende bronzen ‘Guardian Angel’ aan toe. Op zijn facebookpagina staat een melding van Brixel:

In the desert city of Minqin in north China a 5 meter sculpture "Dream of Flying" in bronze, that I am working on is going te be placed. Must be finished 18 June and inauguration August 22 (2018). Van zijn website:

“In my art I attempt to express: strong feelings, the metamorphosis of life, travels in time and space, whether real or esoteric. I would like to find out who we are and through my art, give courage and strength to my fellow humans.”


Gerard Höweler - in de beeldentuin liggen o.a. Höweler’s ‘Waterstenen’; zwerfkeien die door de kunstenaar zijn voorzien van geometrisch gevormde, gepolijste waterbekkens waarin als poetisch contrast water spiegelt. Het miljoenen jaren oude graniet inspireert de kunstenaar nog elke dag tot beelden waarbij hij het ons mogelijk maakt in het innerlijk van de steen te kijken.


‘Hout heeft geen haast’ - Louis Niënhuis. Een adagio dat ook geldt voor Louis zelf. Langzaam, maar gestaag groeien de beelden onder zijn handen. Als zoon van een timmerman heeft hout altijd een grote rol gespeeld in zijn leven en later in zijn kunstenaarschap. ‘Hout is het expressie materiaal waarin mijn scheppingsdrang werk’.


Ton Kalle - als steenbeeldhouwer heeft hij een voorkeur voor het werken met graniet, een harde steensoort. Vanuit zijn liefde voor het materiaal transformeert hij met simpel ogende ingrepen de steen tot beeld. Zelf zegt hij: ‘Ik probeer de taal van de steen te spreken’. Binnen het heersende kunstklimaat, waarin het theoretiseren de zintuiglijke beleving van het beeld ondergeschikt dreigt te maken, wil Kalle die verloren gegane sensatie nieuw leven in blazen.


Ben Oldenhof snijdt met losse hand vormen uit stalen platen alsof hij tekent. De op de natuur geïnspireerde vormen assembleert hij tot een driedimensionale objecten die luchtig lijken te zweven. Hij vindt het belangrijk om ruimte te geven aan de eigenzinnigheid van het materiaal en experimenteert met de ‘huid’ ervan. Soms zijn de beelden verzinkt; soms krijgen zijn cortenstalen beelden een warme roodbruine tint die ontstaat door oxidatie.


Kenmerkend voor Alexander Schabracq zijn zijn exotisch ogende moderne varianten van de totempaal en vreemdsoortige wezens, waarbij hij zich laat inspireren door o.a. het surrealisme en de popart. Doordat Schabracq zich laat inspireren door modernistische stromingen en hij hier ook rijkelijk uit citeert wordt zijn werk ook wel postmodernistisch genoemd. Zijn werk beweegt zich ook op het vlak van meubelontwerp, keramiek en designproducten.


Henk Zweerus (Bergen 1920-2005 Oosterbeek) zocht als beeldhouwer naar de relatie tussen beeldende kunst en architectuur. Hij experimenteerde al in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw met rechthoekige volumes in hout en beton. Zijn beelden die hij ‘statuettes’ noemde zijn tevens bouwwerken. Hij maakte in 1957 het eerste abstracte beeld in Amsterdam dat nog steeds te zien is in het Leidse Bosje. Zweerus was tevens een begenadigd tekenaar met een grote variatie in stijl en ontwerp, maar altijd met de treffende lijnvoering van de hand van een beeldhouwer.Open:

Dinsdag t/m vrijdag      10-17 uur

Zaterdag van                10-16 uur

Zondags op:                  10 juni en 16 september van 12-17 uur


openingstijden


HazArt:

Pimpelmees 3, Soest


woensdag t/m vrijdag

van 10-17 uur

zaterdag

van 10-16 uur


Hannah Blom - z.t. - metaal