BEELDENINSOEST2018


 
  1. met werk van:

  2. Hannah Blom

  3. Ton Kalle

  4. Alexander Schabracq

  5. Ben Oldenhof

  6. Henk Zweerus †

Hannah Blom maakt beelden die verrassen, prikkelen, zoeken en spelen. Zowel figuratief als abstract wordt er gezocht naar een spannende en niet voor de hand liggende vormentaal. Lassend, lijmend, naaiend, knopend zoekt zij haar weg de ruimte in. Soms naar model, soms naar aanleiding van een opdracht, soms vrij werkend zoekt zij een weg die de vanzelfsprekendheid achter zich laat. Ook nadat een beeld klaar is moet het vragen oproepen, een open ruimte creëren voor de waarnemer. Ruimte om te spelen en mee te spelen.

Ben Oldenhof snijdt met losse hand vormen uit stalen platen alsof hij tekent. De op de natuur geïnspireerde vormen assembleert hij tot een driedimensionale objecten die luchtig lijken te zweven. Hij vindt het belangrijk om ruimte te geven aan de eigenzinnigheid van het materiaal en experimenteert met de ‘huid’ ervan. Soms zijn de beelden verzinkt; soms krijgen zijn cortenstalen beelden een warme roodbruine tint die ontstaat door oxidatie. In een groene omgeving vormen ze een prachtig contrast.

Van de Zweedse kunstenaar Richard Brixel staan al enige sculpturen in de beeldentuin van HazArt. Daar voegt hij in deze expositie twee imponerende bronzen Guardian Angels aan toe.

Kenmerkend voor Alexander Schabracq zijn zijn exotisch ogende moderne varianten van de totempaal en vreemdsoortige wezens, waarbij hij zich laat inspireren door o.a. het surrealisme en de popart. Doordat Schabracq zich laat inspireren door modernistische stromingen en hij hier ook rijkelijk uit citeert wordt zijn werk ook wel postmodernistisch genoemd. Zijn werk beweegt zich ook op het vlak van meubelontwerp, keramiek en designproducten.

Ton Kalle Als steenbeeldhouwer heeft hij een voorkeur voor het werken met graniet, een harde steensoort. Vanuit zijn liefde voor het materiaal transformeert hij met simpel ogende ingrepen de steen tot beeld. Zelf zegt hij: ‘Ik probeer de taal van de steen te spreken’.  Binnen het heersende kunstklimaat, waarin het theoretiseren de zintuiglijke beleving van het beeld ondergeschikt dreigt te maken, wil Kalle die verloren gegane sensatie nieuw leven in blazen.

Henk Zweerus (Bergen 1920-2005 Oosterbeek) zocht als beeldhouwer naar de relatie tussen beeldende kunst en architectuur. Hij experimenteerde al in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw met rechthoekige volumes in hout en beton. Zijn beelden die hij ‘statuettes’ noemde zijn tevens bouwwerken. Hij maakte in 1957 het eerste abstracte beeld in Amsterdam dat nog steeds te zien is in het Leidse Bosje. Zweerus was tevens een begenadigd tekenaar met een grote variatie in stijl en ontwerp, maat altijd met de treffende lijnvoering van de hand van een beeldhouwer.


Open:

Dinsdag t/m vrijdag      10-17 uur

Zaterdag van                10-16 uur

Zondags op:                  10 juni, 26 augustus, 16 september van 12-17 uur


openingstijden


HazArt:

Pimpelmees 3, Soest


dinsdag t/m vrijdag

van 10-17 uur

zaterdag

van 10-16 uur


en op zondag

10 juni, 26 augustus

en 16 september van 12-17 u.
Hannah Blom - z.t. - metaal